Wednesday, December 31, 2008

Setahun Aku

Lg beberape jam 2008 akan melabuhkan tirai dan 2009 bersedia utk membuka tirai baru. Masih kosong dan putih. Tiada siapa tahu gabungan warna apa yg akan dicorakkan.

Secara jujur, aku tiada perasaan langsung dgn tahun baru, apetah lg utk menyambutnya. Tulis blog pasal nie pon just for the record of this blog. Ouh, did i mention that this is my very 1st New Year outside Malaysia? Mungkin itu laa sbb aku xde perasaan nak sambut. Selalu kalau kat Taman Tun, berdentum-dentam bunga api sekeliling rumah dari due tige tempat. Tgk dgn anak2 buah. Pastu tv plak berlumba-lumba siarkan konsert tahun baru. Masing2 nak tunjuk power jemput artis ternama utk menarik penonton. Tu kire aku sambut tahun baru ke? Mcm x jer kan. Cume ade laa perasaan tu. Skarang? None.

Tp kat sini pon ade bunga api. Ade celebration. Kalau nak, bleh jer g sambut kat city tu. Ouh yea, dkat tv hari nie ade Shrek 2. Ahh, tgk sorg2 buat ape.

Lgpon aku da sematkan azam baru dalam hati aku, dan sempena Maal Hijrah tempoh hari, aku kuatkan lg azam tu. Insya-Allah, aku harap, segala-galanya berjalan dgn lancar. Aku tidak mintak sempurna, kerana tiada apa yg sempurna kecuali Dia. Ketika ini pon, aku masih bertatih. Doa dan pintaku agar aku kuat melawan segala cabaran yg menghalang aku utk berjalan, dan kemudian terus berlari di satu jalan yg lurus, tanpa menoleh ke belakang lg.

Rakan2, jika ada salah silap dari pihak aku, minta jgn segan silu menegur utk kebaikan aku.

Jika ada yg tertanya-tanya tentang sepi dan diam aku kebelakangan ini, sesungguhnya aku tiada jawapan yg bernas utk itu.

Spt kebanyakan org laen, telah byk yg berlaku selama setahun ini. Cuma bezanya gabungan warna yg mewarnai setahun seseorg itu. Utk aku, setahun aku telah byk dicalit oleh warna2 gelap. Corak2 yg memeningkan dan bersimpang-siur. Sudah tentu ada perkara2 yg berlaku spjg setahun aku yg menjadi titik tolak kepada siapa aku sekarang. Peristiwa2 yg mencatat sejarah penting dalam kamus hidup aku.

Kehilangan.

"People Always Leave" (Peyton, One Tree Hill)

Tidak perlu aku huraikan dgn panjang lebar. Cukuplah org di sekeliling aku tahu apa yg berlaku.

Cuma satu, aku tidak akan lupakan sampai bila2. Ia adalah salah satu peristiwa terpenting yg berlaku sepanjang setahun aku. Aku hampir kehilangan kawan2 yg aku sayang. Semua kerana silap aku sendiri. Alhamdulillah, aku mendapatnya semula, dan itu adalah hadiah yg paling bernilai buat aku. Terima kasih sahabat. U know who u are.

Oleh itu tiada apa2 berlaku pada tahun baru, kecuali satu. Ketibaan 'teman istemewa' baru aku. Aku masih sedang mengenalinya dgn lebey dekat.


Friday, December 26, 2008

Bersendirian?

Akhirnye, kene tinggal jue. Bersama 'kakak' 2 org di rumah besar ini.

Petang semalam antar Nad, Daus dan Mimi. Serentak. Sekaligus.

Balik jer, kakak 2 org tu pon xde. Huhu. Literally mmg tinggal sorg2 kat rumah nie.

Suasana yg kubayangkan suatu ketika dulu telah pon terjadi. As usual, aku mmg da get prepared. Aku pasrah. Aku redha (buat cite sedey laa plak kan) tp siape tau, berdasarkan ape yg baru sahaja terjadi, disebabkan aku get prepared terlalu awal, aku pasti akan merasakan kesannya juge. Malah mungkin lebey teruk.

Hopefully x jadi macam tu laa. Lg seminggu Paah n Najwa balik. In the mean time, aku da rangka beberapa program utk diri aku, selain dpd memerap dalam bilik dan melayan cite online spt yg biase aku buat. Jgn dilupakan presentation yg bakal berlangsung sebaik shj bukak skola.

Yg plg penting, aku dgn sabarnya sedang menanti ketibaan sesuatu. Sesuatu yg akan aku tumpahkan segala jiwa raga dan kasih sayang aku padanya. My new love. Jgn sesiapa ganggu 'si dia'. Ini bukan cite sedey yg dibuat-buat utk menagih simpati.

Akan ku jadikannya 'teman istimewa' baru aku.

Tp kan, ok gak, bler lagi nak merasa rumah besar milik daku seorg. Rase spt org kaya baru pule. Wahaha!


Nota lari dari tajuk: Jikalau benar bagai dikata, tahniah in advanced saya ucapkan kpd kalian berdua.


Wednesday, December 24, 2008

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi

Macam nak buat ucapan ape jer, but seriously, aku rasa sangat bersyukur. Tak bermakna aku sgt bersyukur skarang, sebelom nie aku x bersyukur. Takpe laa, xde org perlu tau ape2. Cume aku nak express rase kesyukuran aku atas sesuatu kat blog nie. Yg penting, kte mesti selalu rase bersyukur atas nikmat yg Allah kurniakan kpd kte.

Sempena Hari Krismas di NZ nie, walaupun x sambut, dapat jugak hadiah. Terima kasih kpd keje cleaner saye, dapat hadiah chocolate. Best2! Dapat due plak tu! Siap ade org jeles! Muahahahaha! Satu chocolate dpt dari bos cleaning company. Sume cleaner under the same company dpt chocolate nie.

Inilah chocolate pertama yg saye dapat.



Chocolate kedua plak dapat dari one of the four departments yg saye bersihkan. Naseb baek perasan, sbb office tu mesti laa da xde org.

Inilah chocolate kedua. Siap ade card utk "The Cleaner" lg. Sungguh terharu hati ini. Baek sungguh department tu.


Ade org jeles dgn hadiah chocolate kedua nie, sbb die yg tunggu2, aku yg dapat. Muahaha!

Alhamdulillah.


Mulai besok tinggallah aku keseorangan di rumah besar ini.

Thursday, December 18, 2008

Zaman itu

Selalu kan, bler tgk kasut2 atau selipar2 tersusun kemas kat luar pintu bilik atau rumah, teringat mase zaman dok sebulan kat Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP). Mase tu, rase bangga pon ade jgak dapat roommate yg sekepala.

Bukan ade ape pon, cume bler setiap kali balik bilik ktorang, kasut2 dan selipar2 ktorang laa yg paling tersusun kemas skali kat tingkat 2 tu berbanding dgn bilik org laen yg kasut2 dan selipar2 bersepah dan tunggang-langgang depan pintu. Even balik dari toilet pon, letak selipar elok2. Nampak cantik, kemas dan tersusun. Haih, rindu roommates ku di KMPP. Setiap kali balik Malaysia, aku xkan lupe msg dorg, walaupun da x jumpe lepas aku dapat tawaran masuk INTEC. Pertama kali berjauhan dari rumah, pertama kali aku dapat merasakan dapat roommates yg sgt BEST. Dan kalau nak tau, dua dpd mereka adalah org Kelantan. Mmg laa kalau dorg jumpe org2 Kelantan gak, kecek Kelate jer memanjang, tp aku join2 gak. Dorg pon ajar aku sket2 kecek Kelate, tp lupe da. Haha.

Aku cite x yg aku nangis bler nak kuar dari KMPP. Padahal sebulan jer dok situ. Even dok setaun stengah kat INTEC aku x nangis pon. Huahua. Penangan di KMPP mmg masyuk. Sampai bebiler aku xkan lupe kenangan di KMPP. Di sana aku belajar maen skuasy buat kali pertama. Di sana jgak aku bleh praktik skill kawad aku. Gembira sgt2 dapat masuk pasukan kawad kaki lepas kuar dari SMKTTDI yg terkenal dgn KRS. Di sana jugak aku blaja istilah outing , dari kawasan kampung, naek bas ke bandar. Gembira x terkata dapat g outing. Ahh, sebulan yg sgt bermakna. Tiada sorg pon budak Taman Tun masuk situ. Memule mmg sedey, tp akhirnye aku menjadi diriku, buat kawan baru dan aku kenal sape kawan2 aku. Yeah, walaupun sebulan itu sgt singkat dan aku x tau ape akan jadi kalau aku dok sane lebey lame, tp aku bersyukur kerana kesingkatan masa itu, aku menghargai saat2 itu. Aku masih ingat kawan2 aku kat sane. Rommates, kawan praktikum and even kawan sekelas. Cikgu praktikum dan cikgu kelas aku. Even kalau terjumpe kawan2 kat memane, ktorang still tego.


Ahh, zaman itu. Aku rindu.


Wednesday, December 17, 2008

Aku Lebih Tahu

Hai, lembap plak internet malam nie. Nak letak lagu nie jer.


Aku Lebih Tahu - Mila

Kebelakangan nie aku ske replay lagu nie berulang-ulang kali. Sedap jugak suara Mila dgn lagu nie. Huhu.

Lg satu journal. Yoshh~

Tuesday, December 16, 2008

SPA Q 2

Yes!! It's back!! Yeehaaa~

So skarang tiap2 minggu akan tunggu utk ikot cite2 nie:
  • Mertua vs Menantu
  • Awan Dania
  • Rona Roni Makaroni
  • Sehati Berdansa
  • Spa Q 2
  • Heroes
  • One Tree Hill (be back on 5th of Jan)
Itu belom termasuk senarai drama-drama melayu yg laen. Kalau ade movie baru atau lame yg org baru upload, layan jer. Contoh, Bintang Hati. X best mane pon, tp tgk gak sampai abes. Ish2.

Haih, bler currency nak turun balik nieh. X sabar da nieh.

Better today

Hari nie ade tutorial MGMT101. Aku pergi spt biase, cume lebey awal. Tutor kali nie agak strict. Kalau lambat 3 minit xleh masuk coz akan ganggu group yg tgah buat presentation. Tutorial session is 2 hours, so ade 2 group akan present. Aku group last, yg ke-4. Ade baik dan buruk. Baik adelah aku present lepas cuti, so lg byk mase nak prepare. Kalau kene prepare skarang, mmg x menang tgn laa. Dgn journal lg, keje lg. Buruknye adelah, group yg terakhir adalah paling susah utk diberi markah. Tutor yg comel tp strict tu da warning awal2. Sbbnye group last da tgk mcm mane group 1 dan 2 present. So we are expected to be better.

Back to the story. Sebelum pegi tutorial, aku x bace lg case study sbb textbook aku 2nd edition. Skarang gune 3rd edition, case study laen sket. Naseb baek isi-isi chapters sume sebijik. Disebabkan pegi awal, aku amek kesempatan bace textbook org sbelah. At least aku bleh ready jawab ape2 soalan, pastu dapat participation marks. Tu yg penting sbenarnye. Haha. Semua berjalan lancar, after one hour, giliran 2nd group plak utk present.

Sudah semestinye aku x bace jgak case study utk 2nd presentation nie. Pastu mase one of the group members buat introduction, die mention tajuk case study, "Malaysia's Multimedia Super Corridor". Aku terus menegakkan kepala. Eh, pasal Malaysia ke? Wah, bangga jap nieh. Da laa dalam group tutorial tu aku sorg jer Malaysian. Mase group tu tgah terangkan pasal all the theories, aku curik2 pandang textbook kawan sebelah, tp x brape nampak. Sampailah mase utk case study, group tu tulis soalan2 kat whiteboard. Naseb baek group tu bg peluang beberapa minit utk bace case study tu balik.

Yg menarik perhatian aku adalah soalan pertama, "Who launched the Malaysia's MSC?". Dalam textbook tertulis nama Dr. Mahathir Mohamad. So sebaik saje group tu tanye soalan tu, aku pon jawab dgn sepantas kilat dgn penuh semangat, "Dr. Mahathir Mohamad". Terdiam jap sume org. Mata sume tertumpu kat aku sbelom group tu jawab, "Yup".

Haha. Lawak2. Aku cume mampu gelak dalam hati. Mane taknye, soalan sbelom2 tu, aku jawab perlahan sampai kene ulang jawapan. Soalan kedua pon aku jawab gak, pasal objektif MSC. Soalan2 lepas tu bler ditanye, mata group tu akan pandang kat aku, mcm nak suro aku jawab gak, tp bg peluang laa kat budak laen dapat participation marks gak kan. Lg satu yg aku perasan, lepas jer budak laen jawab soalan, group tu akan elaborate sket, pastu dorg cakap "Right?" sambil mata tertumpu kat aku. Aku pon senyum dan angguk kepala sambil buat muke bangga mcm kate "Betul laa tu". Sbg penutup, last question aku jawab gak, tp x ingat pasal ape.

Itu laa serba sedikit kejadian yg berlaku hari ini yg menggembirakan sedikit hatiku ini.


Ketika ini sedang cube type journal selaju mcm aku type kat blog nieh.




Monday, December 15, 2008

I have no idea what is wrong with me

I have four journals to be submitted this Friday.

I work 19 hours per week.

That's physical.

Emotionally, a lot more has happened and is happening.

Sometimes i become mean, and sometimes i become pathetic.

Sometimes i'm a girl with no feelings, and sometimes i'm a girl with full of unnecessary feelings.

The feelings i should not feel, i felt it.

The things i should not do, i did it.

I don't know what is right and what is wrong anymore.

I am trying hard to avoid myself from being insane.

I need to talk to a neutral person.

Someone who doesn't know my surroundings.

Someone who is not judgmental.

Someone who can give me advices without me resisting to follow them.

Besides Him, I think i need to talk to a professional psychiatrist.

Saturday, December 13, 2008

Kerana Cintaku Saerah

Da lame cari drama nie. Sejak beberape bulan lepas, tp x jumpe2 kat youtube. Tapi tadi tetibe teringat balik cite nie coz lepas tgk Rona Roni Makaroni, teringat yg pengarah cite nie jgak yg mengarah drama tu. Byk cite Sharulezad yg best2, contohnya Emil Emilda dan Sindarela. Cume drama Kerana Cintaku Saerah nie genre die laen sket. More to dramatic n sedey2 part. Tp sentuhan lawak dan sindiran gaya Sharulezad tetap ade. Ske sbb lawak dan sindiran Sharulezad byk tertumpu kpd dunia industri itu sendiri, di samping kritikan sosial yg pedas tetapi bernas.

The reason nak tgk cite nie coz dapat review yg bagus. Ditayangkan di slot Samarinda last year mase nak raya. Drama nie jgak yg mempopularkan lagu Seribu Tahun by Imran Ajmain.

So tadi i watch the whole 12 episodes straight with Nad, and guess what? I'm quite amazed with myself. The fact that i can still cry while watching dramas or movies. Da lame gler rasenye x nangis bler tgk mane2 drama or movie. Sedey laa macam mane pon cite tu, xkan nangis punye. Setakat rase sedey dan emo jer laa. Sampaikan my friends cakap aku xde perasaan. Aku pon x tau nape aku xleh nak nangis, walaupun sbenarnye aku menghayati cite tu. Kadang2 aku dapat rase mcm aku kunci ketat perasaan nak nangis tu. Mcm, "Ala, chill sudeyh".

Tp Kerana Cintaku Saerah membuktikan yg aku masih ade perasaan. Isn't that a good thing? I hope so. Coz lately aku dapat rase yg aku mmg xde perasaan. Sebu. Mati. Kejam. Selfish.

Terima kasih kepada lakonan sgt berkesan Benjy.


Thursday, December 11, 2008

Nak kate ape lg?







Entah2 'Datuk' Shah Rukh Khan nie sbenarnye rimas pakai Baju Melayu siap dgn bersamping. Mane biase kan pakai bertutup sume camtu. Tp sbb die respect dan tahan jgak pakai, so ok laa kot.

Yg die menadah tgn berdoa tu mcm confuse sket di situ.


Can I choose not to accept?

Entah mengapa, still rase x puas hati. Tambah2 bler nampak sesuatu smalam. I just can't get rid of this feeling since...biarlah rahsia...yg aku pasti perasaan ini adalah berterusan.

Yg pelik, dgn org laen aku x rase pape. Aku rase itu adalah perkara biasa, tp yg satu nie aku x tau laa sampai bler aku bleh menerimanya. Aku pun x sure adakah saat 'aku da bleh terima' itu akan tiba.

Kalau aku wish aku x nak terima sampai bebiler bleh x?

Aku masih waras, aku xkan doakan keburukan. Cume aku sendiri X NAK terima. This scares me, coz everytime aku cakap aku 'x nak', aku akan dapat sebaliknya. Nak x nak kene trime gak, but for the moment and perhaps for a longer time, aku memilih utk tidak mahu menerimanya.

I'm sick of them, of the hypocrites and watsoever. I know it has been noticed.

Talking about 'hypocite', can someone please define it and clarify it to me? Coz i always get confused with the word 'hypocrite'. Kalau aku panggil org laen hipokrit atas sebab2 tertentu, then that makes me a hypocrite too. I hate hypocrites, but life is full of them, isn't it?








Monday, December 8, 2008

Perhatian kepada Mr Poon

In the previous post about celebrating Najwa's birthday in advance, i wrote that the delicious and yummy cheese cake was made by Nadiah.

CORRECTION! It's POON who made the cake, dgn air tgn die sendiri ok. In fact, cheese cake Poon habis plg cepat time tu. SEDAP GLER wa cakap sama lu~ Sekali makan, nak makan lg byk kali.

Maafkan daku Poon~ sah ngantok gler time tuh. Tp aku pasrah kalau kau x maafkan aku sbb aku tau walaupun aku ngantok gler mcm mane pon, aku x patot tersalah tulis nama org laen yg buat cheese cake sesedap spt di kedai itu. Huhu. *buat muke sedey*

Nak cheese cake lg~ :-D

Thanx Nad for noticing.


Saturday, December 6, 2008

OK!!


I am sooooo excited to post this!! Don't know why but i was sooo into Milo Ventimiglia (or better known as Abg Milo for me) this evening, particularly during his first-noticed appearance in Gilmore Girls. I watched a few scenes of him and Rory and i was about to know that there will be Season 9 of Gilmore Girls!! Even longer than One Tree Hill!! Honestly speaking, i stopped watching Gilmore Girls after the end of season 5 or 6, but i love Rory and Jess together. Of course more to Abg Milo laa, hahaha!! So after finding out about the latest season, i browse a website and found this quiz, similar to the previous quiz i've done on One Tree Hill where i suit the character of Haley James.

So check this out!!



I AM JESS MARIANO!!


Muahahahaha!! Sooo happy!! But maybe if i am Rory i'll be more happier coz i got to be with Jess!! Same reason why i like to be Haley James in One Tree Hill, because of Nathan Scott :-P


Wednesday, December 3, 2008

HAPPY advanced 21ST BDAY TO NAJWA DIYANA SHAFEI

Hi all my readers!!

It's been a week since the last update!! I know!! I didn't write anything about my Gold Coast trip though i should do so. I didn't write anything that i wanted to write for so long. Tangguh2 sampai cite da jadi basi. Lgpon, xde pape yg menarik sgt. Cume aku dok asyik melayan cite kat youtube. Musim melayan cite melayu skarang nie. Thanx to user sharimie.

Tp cite hari nie harus ditulis segera. Nanti da lame x best.

Alkisahnya, hari nie sebahagian dari org2 yg tinggal di Welly telah menyambut sambutan hari lahir Najwa in advance, sbbnya Najwa dan Paah akan ke Europe hari Jumaat nie. Di samping meraikan hari lahir Najwa, kami juge membaca doa selamat sempena permergian mereka ke Europe semoga mereka selamat sentiasa dan dipermudahkan segala urusan.

Planning utk event hari nie dimulakan oleh Nad sejak minggu lepas. Disebabkan kami faham bahawa skarang nie musim kekeringan duit, maka kami x buat makan2 di luar spt selalu, tp meminta bantuan utk same2 menyediakan juadah dan menyambutnya di 37 SR.

Berikut adalah senarai juadah dan org2 yg menyediakannya:
  • Bihun goreng - Nad & Paah
  • Ayam goreng - Stepod guys
  • Donut - Paah
  • Sambal tumis - Paah
  • Choc cake - Nad
  • Cheese cake - Poon
  • Puding (x tau nama) - Poqy
  • Puding (x tau nama jugak) n choco balls - Dila
  • Buah oren
  • Air bikarbonat
Ade lg ke ek? Saye nie da ngantok, jd kalau ade yg terlupe tu maaf laa yea. Yg penting, byk sungguh makanan hari nie, sungguh kekenyangan. Da laa kenyang, sume org plak penat bekerja, da ade yg pengsan. Hehe. Ouh yea, Nad cite tadi, mase last minute preparation, ramai gak yg tlg. Ade yg tlg kat dapur, ade yg tlg tiup belon dan sebagainye. United kata Nad. Hehe.

Kalau x nampak name aku kat dalam senarai menyediakan juadah, ini adalah kerana tugas aku adalah utk membawa Najwa kuar dari rumah supaya penyediaan dapat berjalan lancar. Alhamdulillah sumenye mengikut plan. Naseb baek bawak Najwa kuar nie senang sket. Plan asal cume nak g Body Shop, Civic, TelstraClear, STA Travel dan Timezone, tp otw tu die ajak masuk sini, aku ajak masuk sana. Buying time. Mase kat STA Travel tu sbenarnye nak tgk booklet dan amek brochure pasal Europe jer, tp lame plak Najwa nie dok menanya itu ini. Hmm, xpe laa, janji boleh 'beli' byk masa lg. Hehe.

Kat last stop which is Timezone, ingat nak maen dancing2 tu, tp ramai plak org. Aku pun ajak die maen Ghost Squad laa, Daytona laa dan beberapa game lg. By the time ktorang kuar dari Timezone, Paah kate x siap lg. Alamak, kedai da nak tutup. Tetibe dapat idea nak masuk kedai Vodafone jap. Kebetulan aku mmg nak tgk harga iPhone. Saje gatal ade impian nak beli iPhone. Pastu Najwa plak seronok dok belek2 hp. Ok bagus2. Belek lg. Haha. Nak dekat 10 mins kat situ, Vodafone pun nak tutup da. Hmm, nak g mane plak nie.

Tetibe Najwa ajak g New World. Hah. Cantik. Aku pun membuang mase kat dalam New World tu. Nampak BrunchBar murah, aku beli satu.

Kuar dari New World, Paah bg isyarat da bleh balik. Ok cun. Tetibe bleh plak Najwa ajak balik jalan kaki. Mmg laa x nak habis-habisan kan. Haha. Pastu bler da turun dari cable car, aku plak ajak die masuk ikot depan. X penah laa kan balik ikot blakang tp masuk ikot pintu depan. Kalau aku jadi Najwa pon aku pelik. Tp aku berjaya bawak dia masuk ikot pintu depan dan akhirnya, SURPRISE!

Dan bermulalah acara makan2 dan bacaan doa selamat kami. Sori Najwa agak simple kali nie disebabkan budget constraint. Tp yg penting Nad semangat beli alas meja dan belon. Hehe.

Ouh lupe, plan asal nak sambut bday Dira MOE jgak coz bday die same dgn Najwa, tp Dira dtg lambat sbb die keje but still lepas Dira dtg, die n Najwa potong kek same2.

Simple jer kan kali nie, but still THANK YOU VERY MUCH kepada sume yg tlg menyediakan juadah, dan trime kasih kerana dtg.

Skarang da ramai yg pengsan. Haha.

Hampir kantoi bler Najwa tanye mane pegi sume baking tray kat umah nie :-P Sebelom tu die heran mane pegi Nad dan Paah x balik2 lepas kuar dari pg.




Tuesday, November 25, 2008

I think i prefer to be wanita tanah

-I got this email from my friend-

Sifat Wanita Melalui Unsur

~ WANITA ANGIN ~

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra (24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari).

*Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. (so and so jer kot)
*Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai. (sounds like me)
*Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. (bergaya? so not me)
*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. (this is really me)
*Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi. (erm, erm no komen)
*Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. (i think i'm the opposite)
*Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja. (eik? ye ke?)

Kalau ikot tarikh lahir, saye wanita angin. Tp kalau ikot turutan anak yg keberapa, saya wanita tanah. Itu kepercayaan org tua2 laa. Baba sort of ikot jgak bende tu. Bukan laa yg percaya gler2 sampai melampaui batas. Sometimes kata2 org tua2 nie bleh dipakai jugak. Die macam nie:

  • Anak pertama = Tanah
  • Anak kedua = Air
  • Anak ketiga = Api
  • Anak keempat = Angin
  • Anak kelima dan seterusnya = Ulang balik turutan

Sbb aku anak kelima, jadi aku unsur tanah.

Org tua2 ukur kesesuaian pasangan ikot unsur dorg. Kalau unsur sesuai, maka insya-Allah jodoh panjang. Contoh, tanah dgn tanah adalah pasangan unsur yg paling sesuai coz masing-masing subur. Anak kedua plak selalunye sesuai dgn anak ketiga coz bler sorg membara, sorg lg akan curahkan air utk meredakannya. Tp kan sampai skarang aku x tau angin sesuai dgn ape. Angin dgn angin, puting beliung laa jawabnya. Haha. Angin dgn tanah or air or api akan jadi ape ek?

Apepun jodoh tu sume ketentuan Allah.

Baba pon letak harga hantaran kawin ikot unsur nie. Hehe. Lain dari lain laa sket. Asyik 2222.22 dan ape2 yg seumpama dgnnye jer.

Skarang mari kite lihat sifat-sifat wanita tanah:


~WANITA TANAH ~

Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei), Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari).

*seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal. (Kawan2 mmg cakap aku seorg yg senang dijangka. Berwibawa dan pratikal? Aku serahkan kpd org utk menilai)
*Penyabar dan bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material. (I can say 80% betul)
*Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan. (X sure plak, tp aku rase aku seorg yg terlalu berhati-hati)
*Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang. (Ye ke? Tp saye mmg pendiam. Haha)
*Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana. (100% me! Couldn't agree more with this one)
*Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa. (Hmm, i think so :-P)

Aku rase aku lebey kepada wanita tanah.

Di sini aku sertakan jgak sifat2 wanita dari unsur2 laen utk penilaian kalian. Bleh laa nak bandingkan ikot tarikh lahir or turutan anak kebrape. Tp nie sume utk ske2 jer tau. Same atau x itu sume kebetulan semata-mata.

~WANITA API~

Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).
*Dilahirkan sebagai pemimpin
*Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
*Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
*Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris.
*Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.
*Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
*Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.


~ WANITA AIR ~

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac)

*Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
*Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
*Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
*Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.

Daa~

Monday, November 24, 2008

My HDD needs more spaces

Ok, nampaknye kene download gak. Full episodes of OTH yg available kat YouTube sampai episode 3 jer, pastu lompat g episode 10. Tgah2 x jumpe. Mungkin ade, tp malas nak cari da. Kene cepat2 kosongkan space dalam HDD nie. Huhu.

Me Love ONE TREE HILL

It's already the 6th season, but i still have this thing for my all-lifetime favourite tv series, ONE TREE HILL.


I still can feel the emotions, touched with the lines, the expressions, and everything about ONE TREE HILL. I cried and laugh with it. Cerita dan watak berkembang dgn sgt bagus. I wonder how the writer gets the ideas to continue writing the story for the whole 6 seasons!

And of course, James Lafferty as Nathan Scott would always take my breath away. I really hope i found a guy like him. A loving husband and father. Nathan & Haley will always be my favourite perfect couple. The son, James Lucas Scott or Jamie is very very cute and adorable.





I love ONE TREE HILL, although 6 seasons are very long and can make ppl to get bored, but not for me. ONE TREE HILL will always be my favourite.

Unfortunately i get bored of downloading it, probably because of the limited space in my HDD, so streaming jer laa.

While i was browsing for the pics, i found this quiz. Dgn segera buat.



WOW!! I'm Haley!! I like Haley!! She's very nice, a good wife, mother, teacher, musician. And of course I like Haley coz i can be with NATHAN too!! :-P

Tp agak sedey bler g kedai VCD, collection series nie selalunye xde. Series laen ade. X ramai org kat Msia ske cite nie kot. Huhu. Seb bek ade collection sendiri kat umah. Cume season nie jer x download.




Me = no life

Baru balik dari interview keje cleaning kat women's gym. Wohoho. First time nie interview utk keje kat sini. Mmg dari memule sampai Welly nie x penah skali pon aku keje. Niat nak keje tu mmg ade laa byk kali tp cam malas sbb rase cam duit scholar jpa cukup utk menampung hidup aku kat sini. Kalau pk pasal nak cari pengalaman keje tu, erm, x brape nak influence aku kot.

Skarang nie duit da xde, baru laa terhegeh-hegeh nak cari keje. Org x penah keje, cuak laa sket kan. SJS pon cam da kurang keje. Ye laa, sume org dok tgah cari keje kot summer nie. Pantang jer ade iklan baru, 5 minit jer habis.

So tadi g interview keje, utk cleaning. Honestly, rase kelakar pon ade gak. Hehe. Alhamdulillah sume berjalan lancar, tp x confirm lg. Die suro g under trial for 2 weeks dulu. Nak buat evaluation whether dorg puas hati x. Women's gym, tahap hygiene harus laa tinggi kan. So just wait n see. I hope i can do well and make them satisfied, insya-Allah. Terasa gelabah plak diri ini, haha.

Ok, tetibe rasa lapar. Mcm nie laa hidup hari2 bler xde keje. Dok dalam bilik, layan cite online sampai lapar, pastu sambung tgk cite balik. Exercise pon ala kadar. Gler xde life.




Friday, November 21, 2008

Da xde idea utk tajuk

I chatted with Wan Ling today. Yeayy!! Bukan senang nak ym dgn Wan Ling sbb kat umah die xde internet. Tu pun tadi die kat skola ayah die coz ayah die jage periksa SPM. Wan Ling ade transfer beberape gambar dari Gold Coast randomly coz kat aku xde satu pun gambar. Gambar dari kamera aku pon habes transfer sume kat satu tempat. Lupe bawak thumbdrive or HDD g Gold Coast. Sume gambar ade kat Daus tp die kat Auckland skarang nie.

Aku da upload kat Facebook, tp sket jer laa, yg mane Wan Ling sempat kasi jer. More will come.

Wan Ling suro update kat blog pasal Gold Coast, tp mcm nak tunggu gambar lg, especially ade satu gambar nie yg aku rase x lengkap kalau aku nak buat cite. Hehe. Tadi mase die transfer x teringat plak nak mintak. Lepas da terpk storyline baru terpk pasal gambar tu. Xde ape sgt pon pasal gambar tu. Saje gatal. For my own satisfaction. Hehe.

Hari nie blaja buat donut dgn Paah. Senang jer. Aku penah buat sbelom nie tp x pakai yis. Ingatkan lecey gune yis. X sangke lg senang, lg cantik n lagi lembut adunan die. So lepas nie bleh laa buat lg kan Paah kan. Hehe.

Esok kene bgn awal, nak antar kawan2 TESL balik Msia for good. Huhu. Rase sedey plak. Ditambah plak dgn kesedihan baru dapat sume result final tadi. Adeh. Teruk2. Ade ke harapan aku nak buat honours nie. Mcm tipis jer. Serius da xde semangat.


Time2 mcm nie laa aku sgt2 perlukan die. Walaupun sbenarnye hampir setiap malam aku rase mcm nie. Terpaksa berlawan dgn perasaan sendiri. Penat laa mcm nie hari2. Setiap kali aku rase mcm nie, setiap kali tu jgak aku kene buat justification balik utk menenangkan hati aku.

I thought it's not totally my fault, but now i think it is, and i can't take it all back. I just have to live with it till time takes this pain away.




Thursday, November 20, 2008

Time, please give me more hint

Dalam hati ini ade rase sekelumit tidak puas hati. Adekah aku tidak bersyukur?

Aku sedar kenyataan yg kte x bleh nak dapat sume yg kte nak. Yg kte nak tu x semestinya yg terbaik utk kte. Aku tau tu. Aku sedar tu. Cume aku pon seorg manusia yg lemah, aku pon nak sesuatu yg aku puas hati dan gembira dgnnya.

Wait, is that a hint? A hint that i should not proceed? But how can i stop it? I know i should wait till the time comes. After that, i have to just accept the consequence, as i have already expected it.

Ape nak buat. Salah aku jgak. Sendiri buat sendiri tanggung. Dulu aku x ske org laen buat camtu sbb aku x paham kenape dorg buat camtu. Now that i'm in their situation, i totally understand now. So lepas tu terima jer laa pandangan negatif dpd org spt aku dulu.





Wednesday, November 19, 2008

Sungguh tak kusangka



Aku sendiri akan mengalami situasi macam nie


Aku benci perasaan nie


Sama spt aku benci tgk watak macam aku nie dalam drama atau filem


Kali nie, akulah watak yg aku selalu benci tu


I must 'let go' and 'appreciate' what i have now

Have you been thinking desperately that leads you to acting stupidly?

As long as i am aware of, i've been there twice this year.

And it is because of and for the same person.

During the 1st time, it caused me great costs. Myself and my friends. I let myself to be seemed so problematic.

Last night, was the 2nd time.

Dia kate aku x bodoh, die kate aku bukan desperate, tp bg aku mmg yea. Ape lg yg aku bleh panggil diri aku ketika tu?

Aku rase malu dgn diri sendiri, tp bler pk balik, kalau aku x buat or cakap mcm tu, aku xkan sedar.

Nak jer aku cite kat kakak aku, tp aku xleh tarik balik ape yg aku da cakap dulu.

Aku da tau keadaan sebenar skarang, jd baek aku stop.




Tuesday, November 18, 2008

Auramu Auraku

OMG Bebeh. Aura kau kat bilik nie da mule sket2 meresap ke dalam jiwa aku.

Blom sampai sehari aku menetap di bilik nie, aku da pakai selipar sebelah laen, sebelah laen.

Blom penah terjadi lg selama aku kat sini.

Aura kau dan bilik kau mmg hebat.

Ape lg lepas nie. Kte tunggu dan lihat.

:-P

Aku dan perasaanku

Akhirnye, setelah pelbagai rintangan dilalui, aku selamat sampai ke umah. Alhamdulillah.

Pelik x, org yg balik Msia pon sampai lg awal dari aku yg nak balik New Zealand jer. Huhu. Ape rintangan2 tu? Fuh, amat mencabar, tp penceritaan secara detail, mungkin nanti. Sbg mukadimah, aku dan sorg lg mangsa telah melalui pengalaman pertama tido di airport, bukan semalam, tp 2 malam ok, 2 malam. Sungguh 'The Terminal'. Sepanjang mase kat airport aku asyik dok teringat cite tu.

Gold Coast? Mmg laa BEST kan, tu pun akan dicerita sedikit sebanyak di laen masa coz skarang nie, nak settle bende laen dulu, termasuk perasaan yg terbuku di hati selama beberapa hari nie. Tadi da luahkan sket. Aku nak blaja simpan perasaan, x perlu org laen tau, tp aku x tahan, aku nak cite kat someone dan kongsi pendapat dgn org tu. Kalau ikotkan hati mau saje aku luahkan kat blog nie. Selama kat Gold Coast, aku da terpk nak buat camtu. Naseb baek internet lembap dan membantutkan niatku itu. Aku masih boleh berpk secara waras. Kalau x, naya. Terus-terang aku katakan, perasaan itu mengganggu aku lebey daripada perasaan terkandas di airport.

Terasa ingin menjerit sekuat hati dan melakukan sesuatu perbuatan keji, tp aku x mampu.


Monday, November 10, 2008

Dan masanya tiba

Ok..sempat lg nie..lg beberape minit nak bertolak ke Gold Coast. Selepas itu, keadaan akan mule berubah. Itu aku pasti.

Mase korg bace nie, korg da selamat sampai kat Msia, insya-Allah.

I'll be missing u guys

Dgn ini berehat dari blogging selama seminggu dan lebey.

Doakan kami.

Thursday, November 6, 2008

Baa Baa Cakk

I admit, lately, i am so into that new "thing" until i don't have anything to write anymore. Yea laa, dok asyik sibuk explore bende baru. Nak2 plak bende yg agak meleceykan. Dok try tu laa, nie laa. Excited nie! Can't wait to get one for my own.

My plan is like this:
Lepas balik dari Gold Coast nanti nak keje, kumpul duit pastu beli satu utk diri sendiri. Masih dalam proses membuat keputusan nak beli yg mane satu.

Bende nie da makan byk space dalam laptop nie. Bygkan da tinggal kurang dari 1gb utk local disk (C)! Da laa laptop nie jenis yg da outdated. Alaa, model laptop yg byk jer student pakai tu. Nasib baik last year mase balik Malaysia da tambah RAM. Laju ler sket nak proses sume software yg baru didownload tu. Itu pun payah gler nak cari RAM yg jenis DDR1. Skarang nie laptop baru sume pakai DDR2. Ntah2 skarang nie da x jual kot. Teknologi makin meningkat maju. Huhu.

That reminds me. Patut ke aku beli bende tu dalam mase yg terdekat nie ek. Tgk2 nanti kuar lg model baru yg lg best. Walaupun yg lame akan menjadi murah, tp mcm best jer kalau beli model terbaru kan. Hehe.

Lg beberape hari akan ke Gold Coast. Sebelum tu ade room inspection. So kene kosongkan bilik. Lepas tu keadaan sekitar akan berubah, dan aku, sbg menunjukkan betapa x bersedianya aku, blom start kemas ape2 pun lg, walaupun utk hanya berpindah ke bilik bawah. Seriously, bilik nie masih mcm biase, lg bersepah ade. Malas gler nak buat ape2 dgn bilik nie. Luggage pon sah2 x kuarkan lg. X packing, x ape. Konon nak start sket2 hari nie, tp hampeh. I know i should start by transferring all my clothes. Siap dgn hanger sume dan siap berlipat. Senang.

Mungkin patot biarkan bilik nie bersepah lg. So nanti bler da x tahan tgk bilik bersepah, baru ade keinginan utk kemas. Teruk betul perangai.

Da tiga hari kuar berjalan, tp hanya mampu window shopping. Cuma ade beli beberapa barang dan uruskan hal2 utk ke Gold Coast. Simpan duit utk blanje kat sane, dan yg penting, utk survival lepas balik semula ke Welly.

Tadi mase dalam cable car lepas balik dari city dgn Wan Ling, ktorang disapa oleh seseorg:






"Baa baa cakk"

Dgr x?? Comel kan. Happy sungguh die. Sepanjang mase mulut berbunyi. Sampai ade baby lg sorg yg lg kecik dari die pon nak intai die. Asyik gelak dgn ktorang jer. Macam nak bersembang. Da besar nanti mesti peramah. X sure plak laki ke pompuan. Mcm laki jer. Mesti macho nanti. Hehe.


Tuesday, November 4, 2008

The "thing"


Akhirnye, sampai jue!

Smart kan teknologi skarang. Bleh track and trace the current status of the shipment. Sungguh kagum. Maaf laa kalau jakun sket. Maklum laa, x penah beli barang secara online. Honestly, nie laa kali pertama. Asyik dok refresh page nie jer. Nampak je status die "Out For Delivery", melompat kegembiraan! I can say the timing is quite accurate, based on the time it is delivered.

Skarang nie, tgah pening. Adeh, dari excited rase cam lecey plak. Nak kene convert dulu laa, ape laa. Space laptop nie da laa kecik, nak kene download software tertentu plak.

Pening kepala menjadi-jadi.

Wanita Cantik Suka Menangis

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya 'Mengapa engkau menangis?'

'Kerana aku seorang wanita', kata sang ibu kepadanya.

'Aku tidak mengerti', kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, 'Dan kau tak akan pernah mengerti'

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, 'Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?'

'Semua wanita menangis tanpa alasan', hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, 'Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?'


Allah berfirman:

'Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan '
'Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya '
'Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh '
'Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya '
'Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya '
'Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu'
'Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.'

'Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.'
'Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya

' tempat dimana cinta itu ada.'


-copy paste from email-


Monday, November 3, 2008

During the one week

It's been a week since i wrote my last post. It's even before i officially finish my 2nd year. Now that I have, as everyone else, I am relieved that my exam paper ended last Friday.

Nothing much I did soon after that. Just be at home, watching movies or series as usual with housemates.

The next day, sports days begun. The event called "Bringing People Together". It was on Facebook event. We started with frisbee at Rec Centre. Quite a number of people turned up and we managed to form two teams with 3 substitutes, if i'm not mistaken. The day after was futsal. Again, the number of people turning up was good. We can get substitutes easily.

Today, netball day. Unfortunately, I didn't get the chance to play netball for the last time with everybody that turns up today. Plus, it's the longest play time compared to the other two days. I heard the number of people turns up was also good. What a waste, and it's netball!

What adds to the waste is that the 'thing' that i've been waiting for the whole day hasn't turned up. Hopefully it will arrive tomorrow. It better be, because otherwise i won't be having the chance to shop a few things for the Gold Coast trip and do some other obligations such as apply for visa, and money changing together with my housemates. I can do it alone, but i want to do it with them. Of course, it better arrives tomorrow because i can't wait any longer to try it! I'm excited, although it's not mine and i'm sure the owner is more excited than i do. I haven't bought mine because 1st, i should wait until i came back from the Gold Coast trip to see whether i have enough money to buy my own, and 2nd, i haven't made my choice between the two options. By the way, the email sent to me stated that it will be delivered either today or tomorrow. So yeah, looking forward to it, although while taking a nap just now i was dreaming of the 'thing' being lost at the airport.

So as for the whole day while waiting, i watched Kyle XY season 2. Just finished watching the whole season. I have the series in my HDD, but only for 13 episodes. I searched the websites and only knowing that there are actually 23 episodes altogether. Thankfully someone uploaded it at YouTube. I can't wait for the new season 3 this coming January! I like to watch Kyle XY. The strong love and support within the family seems so real and i was touched. Maybe because the mother is a therapist and the father is a teacher makes the family seems so perfect to me. They can always count on each other and they hold on together. One of the elements i learn from watching this series is that spending quality time with family is the most important factor to strengthen the family bond.

That's what i'm gonna do at Gold Coast trip, to spend quality time with my little family.

Korang, saye sangat x sabar dan excited nak pegi Gold Coast! Terima kasih kepada manager dan secretary, saye tau trip ini akan berjalan dgn sempurna. Saye cume akan mengingati setiap details dalam kepala, hopefully x lupe. Saye tau saye penakut dan x akan naek beberapa rides yg saye rase extreme. Hehe. Ouh, geng Harbour Town da bertukar kpd geng Carrera Market. Haha.


Wednesday, October 29, 2008

The Plan

I can't keep my fingers from checking the current exchange rate between New Zealand and Malaysia. It's increasing, slowly. Well, it might be a good news for some, while bad for others. As for me, i don't know. I did have a plan though.

Yesterday i had an intention to buy an iPod for myself, but i'm buying someone in Malaysia an iPod Classic 120GB, so perhaps i wanna try that one first before considering to buy one for myself. I know during that time the exchange rate may be back to what it is used to be.

I have to say it is a very good deal for someone back in Malaysia to buy an iPod from NZ. The price difference is almost RM200! Luckily i bought it fast before the exchange rate started to increase from

1NZD = 1.99MYR

to

1NZD = 2.04MYR


Apepun, saye gune dulu yea. Hehe.


Ouh, i haven't bought the plane ticket. Also to bayar hutang duit perbelanjaan rumah. Also nak tukar duit Aussie. Also nak buat visa to Aussie. Also nak buat bajet to Gold Coast. Ouh duit. Somehow i think i need to start working (kali ke brape da cakap nie).

We went to accommodation office yesterday to settle the rent balance and submit the 2009 accommodation form. Yes, we will still be TK Gurlz next year. I did submit an additional form, which is for summer accommodation. Need to change to Bebeh's room because of the internet and phone line. I'm so thankful that Nadiah and Najwa also get to stay here for summer, although i'll be staying downstairs. Hope Daus receive the offer to stay here too. During summer i'll be the one who always go upstairs and hang out with them in the big shared room.

Most probably i'll stay alone at home most of the time. I have no idea who else live in this house for summer. Najwa will only be staying for summer in January after back from Europe. Nadiah and Daus have planned to work at fruit picking orchard in Otago for two months. As for me, I'll try to keep myself busy with summer school. I'm taking Management course, which is widely known for loads of works. So if it happens that i find myself bored staying at home, maybe i'll spend my day at uni. Besides, i have 3 hours of lectures per day for two days in a week. What should i be doing for the rest of the week? Working should be fine. At night, i'll spend my time alone in the room, watching online movies or series. That should add in my what-to-do list, to downgrade the internet usage plan from 80GB to perhaps, 40GB? No need to worry about food coz i don't think i'll be cooking the whole time. Just buy from outside during lunch and i can keep it warm for dinner.

But that's the plan only when Nadiah and Daus are away, while Najwa and Paah still in Europe.

What a plain and boring life. Hopefully Management would not take most of my leisure time. Perhaps i can still have fun with those staying for summer, although i'm sure those workaholic boys will be busy with their summer plans too.

Maybe because i am revising ACCY225 making me imagining a dull plan.



Tuesday, October 28, 2008

Tentang Saya

FEBRUARI

* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

-Hasil analisa Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah-


Byk yg same dan tepat, hanya ade beberape yg kurang tepat. Sungguh kagum.


Malas

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas.
Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku

Katanya : "saya adalah yang paling malas"

Raja pun bertanya : "apa tahap malas awak?"

Lalu jawab lelaki tersebut :"kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan saya".

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".
Tuanku pun bertanya kepadanya : "sampai mana pulak tahap malas awak?"

maka jawabnya : "Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan".

Maka raja pun terdiam.....
Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:

"saya adalah yang paling malas tuanku".

Raja pun bertanya: "bagaimana pula tahap kemalasan awak?"

budak itu pun menjawab : "Nak cite pun malas".



Dangerous Lights

KIDS who sleep with the light on could risk leukaemia, parents were
warned yesterday.

Scientists have found the body needs darkness to produce a chemical
that fights cancer.

Even switching the light on for the toilet, staying up late, travelling
across time zones, or the light from street lamps can stop enough
melatonin being made, they say.

The body needs the chemical to prevent damage to DNA and its absence
stops fatty acids reaching tumours and preventing them growing. Texas
University Prof Russell Reiter, who led the research, said: 'Once you
go to bed you should not even switch the light on for a minute.

'Your brain immediately recognises the light as day and melatonin
levels drop.'

Rates of childhood leukaemia have doubled in the past 40 years.

About 500 youngsters under 15 are diagnosed with the disease each year and around 100 die. A conference on childhood leukaemia in London yesterday
heard that people were being subjected to more light at night than
ever..

This suppressed the production of melatonin which normally happens between 9pm and 8am.

Past research has shown those most affected, like shift workers, had
higher levels of breast cancer.

Blind people, who are not vulnerable to fluctuations of melatonin, have
lower rates of cancer, it was found.

Parents are advised to use dim red or yellow bulbs if their youngsters are scared of the dark.


Monday, October 27, 2008

The Too Easy and The Advantage

I was asked, how come i've found my new 'happiness' so soon, and too easy? Too easy?

Am i that too easy? Too easy that i don't give the 'chance' for people to have some effort over me? Too easy because i'm so soft-hearted? Too easy that they can take advantage of me?

Too easy to be hurt is not included because i am totally aware that i am a very sensitive person, but i let go very quickly. Cepat terasa, cepat lupe.

But it's not that what i want to say, because ppl around me know what kind of person i am, and i really appreciate that.

I did ask this to myself previously. How am i going to say this? I am not an easy person. I may be looked like one, but maybe i just want to be nice to everyone.

Some say the harder the effort that ppl put to get u, the more they will appreciate u. Others say if u get urself too pricey, then ppl will leave u.

I tried to get myself into the middle. By doing so, i looked into the effort the ppl have put through. I can see the effort. I know it's within a short period of time, and i'm not ready myself. I'm sorry if other ppl can't see the effort or said that the effort is not enough. Perhaps i played a role in this as well that makes the effort less visible. So again i was asked, why so soon?

Is it wrong if i found my happiness again? It's hard to explain. So why bother, Iynas?

Or maybe i am an easy person. Too nice. Too easy. So if ppl want to take advantage of me, let them be. That's life. Ppl get advantage from the disadvantaged. It's the level of using the advantage that matters. I hate ppl who take others for granted.

I don't know why i get too emotional about this. Maybe it's the way i was asked. Or maybe before this i was in denial, that I AM TOO EASY.




Resam Welly

Hari tu beberapa hari cuaca best, pastu sejuk + hujan, hari nie cerah kembali. Matahari memancar bersinar.

Bestnye kalau kuar umah. Dpd hari tu lg nak enjoy kat luar tp rasa bersalah. Tp hari nie da 2 hari x produktif lgsg. Haih.

Nak kuar, x tau nak buat ape. Walaupun duit baru masuk, tp da ade plan laen utk duit2 itu. Maka, tidak akan gune utk shopping. Sedaya upaya utk avoid. Stakat nie berjaya laa. Kalau nak kuar jalan2 kat city, ok gak. Tp..tp...

Dok umah ingat nak study. Bosannye. Hari nie bgn agak awal. I wish i didn't waste my time, but I did. So sendiri mau ingat laa. Bleh jer nak start. Have to start sumwhere ape pon kan. Kalau x start mmg x jalan sampai bebiler laa.

Rase bosan plak asyik tulis xde gambar. Ade gambar. Nanti laa upload.

Need to start.

Sunday, October 26, 2008

Fireworks & Labour Day

Weehoo~~

Baru lepas tgk bunga api!! wahh!! seronoknye!! saya sokaa!!

Tp atas occasion ape ekk. Nak kate Guy Fawkes Day blom lg. Sbb Labour Day esok kot. Haha. X kesa laa. Janji dapat tgk bunga api dari bilik saye ini. Nanti 5th Nov dapat tgk lg utk Guy Fawkes Day!! Hehe.

Esok Labour Day, bank tutup laa plak. Aiseh. Need money to buy two things online nieh.

Lega SIKIT

Rasa lega sket. Da tau punca. Punca pon khabarnya sudah di'remove', but still, da lebey 100% and there's 3 more weeks to go, so kene laa jgak kurangkan penggunaan, walaupun for sure kene bayar lebey this month.

Disebabkan itu, jarang update blog da. Hari tu nak update tp memerlukan gambar diupload so batalkan dulu hasrat. Skarang nie pon malu-malu kucing lg nak upload gambar. Haha. Playlist pon tidak akan diletakkan lg. Tunggu sampai anniversary date dulu.

Mcm ade byk bende nak update, tp da x tau nak susun mcm mane. Haha.

Ouh, duit Malaysia tengah tinggi skarang. Wowweee~~


Eh, baru 2 hari x update da rase mcm lame.

Friday, October 24, 2008

Inilah masanya

Due to The Abnormal Usage Meter, inilah masanya utk menghabiskan cite2 yg berlambak dalam external hard disk drive. Berlambak cite x tgk2 lg.

It is time.

Bleh laa remove mane2 cite x best and top up movie baru. Kwang3

Wednesday, October 22, 2008

P. Ramlee The Musical..a life story

Just finished watching P. Ramlee The Musical (PRTM). Sanggup tu bersengkang mata sampai pukul 4 pg nak abeskan tgk teater nie. Ade user upload teater nie coz teater nie ditayangkan khas sempena Syawal di Astro.

What can i say. It was all WORTH IT!!

MARVELLOUS!!

FABULOUS!!

ENTERTAINING!!

Aku terkesima. Aku terhibur.

Bayangkan satu makanan yg sgt sedap yg cukup segala ramuan yg akan membuatkan kte makan sampai licin. Begitulah yg aku rasa utk PRTM nie. Cukup segala-galanya. His ups and downs. Love, friendship, determination. All in one.

Walaupun teater memakan masa yg lama, tp x sedikit pon rasa bosan utk mengikuti kisah Seniman Agung P. Ramlee sehingga ke akhir hayatnya. Sedangkan aku yg tgk kat YouTube pon da rase terhibur, apetah lg kalau org2 yg menonton secara live di Istana Budaya. Seriously rase mcm nak naek je atas pentas tu dan menari skali dgn dorg. I wish. Hahaha.

Setiap plot cerita diatur dan diolah dgn begitu baek skali, sama ada dalam bentuk lagu (kate pon musical) mau pun skrip. Lirik lagu pon best. Paling ske lirik dan melodi lagu "Cinta Pertama." Lagu laen pon enjoy2. Penghayatan lakonan sgt berkesan. Tambah2 Musly Ramly yg muke dan suara ala2 Seniman Agung tu. Lg laa real. Pelakon2 watak isteri pun best especially Liza Hanim. Terhibur ok adegan cinta dan sweet dorg. Best gilos!! X sangka Emilda Rosmila(Azizah) bleh nyanyi, cuma lakonan Melissa Saila kadang2 nampak agak over sedikit, tp cool!! Chedd Yusof sbg Sukardi, kawan baik P. Ramlee di zaman awal kenaikan beliau juge berkesan!!

Personally, aku da tau lebey sedikit tentang perjalanan kisah hidup P. Ramlee. Dulu masa form 2 yg kene buat projek log book sejarah tu, aku buat pasal P. Ramlee, cume x terlalu detail spt PRTM. Ye laa, they have better access to a more real and detail facts about his story life. Cara penyampaiannya pun menarik dan berkesan. Msg sampai. Baru skarang tau kenapa beliau berpisah dgn Junaidah dan Norizan serta bagaimana personaliti kedua2 bekas isteri beliau. Kedua2 kegagalan perkahwinan bleh dikatakan sbg pengorbanan beliau yg terlalu sibuk sbg seorg seniman yg disegani ramai. Cuma dgn soul mate beliau, biduanita Saloma sahaja bertahan hingga ke akhir hayat beliau. Azizah pula bleh digambarkan sbg cinta pertama yg kekal bertakhta.

"Berkorban apa saja. Adakah itu satu sumpahan?" (ketika di ambang perceraian dgn Norizan)

Satu yg menarik perhatian aku di sini. P. Ramlee berasal dari Penang, berhijrah ke Singapura lalu mencipta nama. Beliau dijulang dan disanjung. Habis era Malay Film Production, beliau ke Kuala Lumpur utk menyambung perjuangan beliau di Studio Merdeka. Sayangnya, beliau disisih, atau tersisih di tanah air sendiri. Daripada keratan2 akhbar lama2 yg dipaparkan, jelas menunjukkan beliau tidak dihargai di bumi sendiri. Beliau menghabiskan sisa2 hidup dalam keadaan sayu, dan terpinggir, seolah-olah dari puncak yg sgt tinggi, terus jatuh tidak dapat berdiri lg. Lalu terhasillah lagu terakhir beliau, "Air Mata di Kuala Lumpur".

Persoalannya, adakah beliau jatuh kerana sikap org2 sendiri?

Bravo to the production team, Enfiniti Production by Datin Seri Tiara Jacquelina!! Very well done!!


Nie yg x sabar nak tgk PGLM nie, hehe.

theatre on screen

sedang bosan

tiada mood nak study

x tau nak buat ape

naseb baek shaza ingatkan

let's watch P. Ramlee The Musical!!

it's at youtube ppl~

thanx to the uploader: layarskrin


Monday, October 20, 2008

ACCY302, Susuk & 27 Dresses

Pelik.

Selalunye akan update blog a few hours before tests or exams utk hilangkan perasaan gemuruh. Kali nie x plak. Ape maknenye tu. Haha. Just wait for the results later ok.

So after paper ACCY302 hari nie, rasa lega. Tinggal satu lg paper which is 11 days away. Probably waste a day to have fun before continuing my revision.

Buat ape lepas habis paper? Mcm biase, tgk movie!! Kali nie movie pilihan adalah Susuk yg dikatakan menarik itu. Ade user upload kat youtube. Watch it with my housemates and Shaza. My review?
  • Tension + Memenatkan + Memeningkan
  • Elemen klakar pon ade walaupun cite tu sepatutnye seram, i guess?
Adoi, x penah laa jumpe cite yg hampeh camtu kan. Such a waste. Susunan plot rasenye da menarik, x penah dibuat org. Konon nak kelainan laa. Ok laa, bleh laa terime walaupun memule tgk tu susah gler kot nak relate. Mase last scene barulah terungkai sume kaitannye. Da dapat jangka kalau review kat suratkhabar Malaysia mesti kate nak suro penonton Malaysia berfikir lepas kuar panggung. Aiyo, silap laa plak pilih cite nie. Lepas xm nak hepi2 tenangkan fikiran, last2 lg pening kepala dok pk relation cite nie plak. Aspek lakonan mmg laa lemah, tu yg bleh jadi kelakar tuh. Watak dan perwatakan jgak x brape kuat. Mmg x penah lg laa jumpe watak utama yg hampeh mcm tu. Ade part2 yg mcm elok2 je ikut que bler nak masuk kamera. Adeh. Apepon, ade laa msg bergune dpd cite nie kan. Jauhkan laa susuk, bahaya dek non. Silap2 haribulan bleh jadi hantu penggal. Bak kate sorg watak dalam cite nie:

"beza antara artis dan org biasa adalah susuk"

Fuhh, biar benar, tp x mustahil kan. Org skarang sanggup buat ape saje utk kekal cantik, menawan dan disegani org. Sampai sanggup korbankan keluarga. Yg best tu, lepas pakai susuk jer, maybe level of confidence high kot, gaya cakap, berjalan sume mmg laa xleh blah. Gedik semacam.

Lepas pening make sense dgn cite nie, we went to have a late lunch at Wholly Bagel.

Balik tu sambung tgk cite lg. Kali nie pilihan yg tepat dilakukan. We watched 27 Dresses!! Best!! Enjoy habis. Sempoi jer. Well, it can be said that it is a typical romantic comedy film, but what makes it different is the good chemistry between the hero and the heroine. James Marsden is sooooo HOT!! I like him since he became Cyclops in X-Men, of course. Byk kali dok ulang scene2 yg menarik. I like this scene the most!!



OMG sgt cairrrrrrr ok dgn mamat nieh!!

Plg cair mase around the last part on the boat mase wedding org, the girl confessed to him, and when he said "Get over here", lepas tu dgn pandangan mata die dan expression die yg...yg...aduh!! Bleh buat saye pengsan kot. Seriously cair weyh. Serious x tipu.

A very good chemistry between both of them. Sgt suka!! In the real world due2 nie da kawen. Kenal minah nie Katherine Heighl since zaman Roswell dolu2.

So, cite ape plak malam nie? :-D