Sunday, March 30, 2008

Asian Food Festival 2008

yaahhh!! *menggeliatkan badan*

erk? da nak pukul 1 pg rupenye..khusyuk betul beristirehat dalam bilik sendiri yg sudah beberape hari ditinggalkan dan bermanje-manje dgn laptop sampai x sedar da masuk hari isnin..kelas bermule lg hr ini..but to be honest..penat blom abeh lg..penat fizikal dan mental..berikut adalah kronologi aktiviti aku selama 3 hari di luar tekotahinga..

sehari lepas 'hectic days' (esp the two tests), aku, jiejah dan fatin bergerak menuju ke mckenzies..umah paah, fana n ila -kediaman rasmi aktiviti f&b wmso..ehehe-..ade acara masak-memasak di sana yg dijangka akan berlangsung hingga ke pg..ramai yg telah diajak utk menolong dijangka hadir utk memeriahkan lg acara tersebut..maka pd lebey kurang pukul 3 ptg, acara pun bermula dgn kehadiran sedikit demi sedikit para penolong yg telah dikenal-pasti..

sebelum tu..berikut adalah senarai menu yg mesti disiapkan utk Asian Food Festival:
  1. Nasi Lemak
  2. Laksa Penang
  3. Cekodok Pisang
  4. Karipap
haa..nampak sket kan..4 item je..tp hakikat yg semua org sudah sedia maklum..nak menyediakannya dalam kuantiti yg byk utk setiap item bukanlah satu perkara yg mudah..byk faktor yg perlu diambil kira..kesedapan (semua makanan mesti cukup rasa)..kepedasan (inti karipap, kuah laksa dan sambal nasi lemak)..kelikatan (bancuhan cekodok pisang)..kebulatan (cekodok pisang)..kekemasan (karipap)..kebersihan..dan mcm2 lg..

tp walaupun bekerja beramai-ramai..x seronok jugak kalau xde hiburan..di samping menghiburkan hati..dapat laa jgak mengurangkan rasa 'lamenye' buat keje..antara hiburan yg disajikan bukan shj celoteh2 para pekerja yg menggeletek hati..tetapi juga terima kasih kepada kehadiran elun yg komited dtg pd petang dan di malam hari semata-mata utk merakamkan 'kerajinan' kami semua buat keje..mmg berkesan menaikkan semangat semua org..rasa mengantuk terus hilang..ehehe..

yg bestnye..sesi menggolek acuan karipap dan mengelim kulit karipap sambil mengimbau lagu2 zaman mude2 dulu (70-an, 80-an dan awal 90-an..termasuklah rock kapak)..mmg excited habis!! lame x nyanyi lagu2 yg menjadi kegilaan suatu ketika dulu..ms tu da laa dalam pukul 1 pg..tp melalak mcm seolah-olah di siang hari..yg plg kuat tentunya aku,ila dan shaza..tukang join paah dan poon..kesian plak kpd org yg nak tido..mesti xleh tido dibuatnye..sori yea ellin dan fana..diharapkan agar mengerti keterjuaan kami..akan cube tak buat lagi..(kalau kat tekota mesti da lame kene tampal notis..tak payah tunggu esok..time2 tu jgak dapat..ehehe..)

beberapa lame kemudian..poon, shaza dan aisyah pun pulang..tinggallah aku, jiejah, fatin, nad dan najwa bermalam di mck..lepas tu sorg2 mule tumbang..yg pasti..jiejah dgn nad je yg tak tido semalaman..meneruskan keje dgn tekad dan bergantung kepada kopi..(aku kagum dgn kau nad..hehe)..


f&b officers 2008
para sukarelawan di waktu petang
para sukarelawan di malam hari (paah n fana missing in action)

ila si tauke ayam goreng..hehe

terima kasih kepada jiran2 di mck yg sgtlah komited

mari mengelim kulit karipap

hasil tangan nad..cantik kan?

yg mana satu idaman kalbu..
karipap lg..

Nad: bg cantik sket kelim karipap tuh!
Iynas: baik cik..
Aisyah: biarkan mereka..amek gmbr lg bagus


biler hari mulai cerah (sabtu, 29 Mac)..sorg demi sorg bgn utk bersama-sama membantu membungkus makanan..ellin (marketing officer) dan daz (presiden WMSO) plak mengangkut makanan dari mck ke stall WMSO di Civic Centre..selesai semuanya, aku, fatin, najwa, dan ila bergegas menyiapkan diri utk persembahan 'Semangat Padi' yg dijangka akan dipersembahkan tgh hari itu (thanx to paah for my make-up)..



Semangat Padi dancers

the pinkies and the...


Semangat Padi dance (following the sequence)

selesai semuanya..balik ke mck utk kumpul brg2 nak naik ke tekota..alih2 hujan x berenti sepanjang petang dan malam..aku, fatin, najwa n a few guys yg tlg bersihkan rumah terkandas di mck..ptg tu plak..dok tgah hujan yg agak lebat dan ila plak baru kuarkan ice cream utk dimakan..fire drill berbunyi..keluarlah kami bersama-sama penghuni mck yg lain mengosongkan bangunan..dlm hujan dan kesejukan kami mencari perlindungan..(ada yg nak masuk pasaraya tops tp tutup..ehehe)..nasib baik x lame..tp lame x lame pun sempat laa jgak 4 biji bomba wellington dtg buat peninjauan..

mlm tu..beberapa aktiviti dilakukan..main monopoly, main kad, dan lg satu permainan yg aku x tau name die..kalau x silap 'mcd' kot..berlanjutan sampai ke tgah malam..siap ade late supper lg..(thanx to poon..ehehe)..lepas rakamkan sort of 'family portrait', hujan da reda sket n the guys pun balik..ms tu da lepas pukul 12 tgah malam..aku, najwa n fatin pun bermalam lg di mck..

the next day..bgn2 tgk najwa xde..g tgk skuter..alih2 dpt tau lennon beli..kongsi dgn poon..warna ungu lg..ehehe..teman najwa g sunday market..dpt tgk skuter daus n lennon..

*perkara lucu: skuter daus hampir kene 'tow' sbb parking kat tempat letak kete..nasib baik sempat sampai..ehehe..*

after late breakfast, aku, fatin, nad dan najwa pun bergerak pulang..n now here i am..melepaskan rindu pd laptop dan bilik kesayanganku..ehehe..

hari isnin..ade kelas..jom g kelas!! hehe..

p/s: ade lg 2 tests..chaiyok2!!

di kesempatan ini nak mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat yang membantu dari proses pembukaan stall hingga ke penutupan stall utk Asian Food Festival..dari awal hingga akhir..yang hadir pada hari Jumaat dan Sabtu..semuanya..berkat kesungguhan dan komitmen semua yang terlibat..despite of some difficulties occured during the day itself..makanan habis dijual..good job everyone!!

of course to 2008 f&b officers: poon, jiejah n najwa..job well done guys!!

for more beautiful pics (thanx to elun), click
kat link 'wmso photos' di sebelah kanan atau di www.wmsophoto.fotopages.com


Wednesday, March 26, 2008

hectic days..

these past few days have been the busiest days i guess..mane taknye..smalam (rabu) kene antar assignment 223..hari nie (Khamis) ade due tests, accy 223 n mofi 201..hari nie jugak kene submit first assignment of accy 231..baru lepas print..lepas both tests ade full-dress rehearsel semangat padi..sebelum hr rabu tu ade byk lg aktiviti..

wahh..byknye keje..da laa mofi x stadi lg..tp bak kate wan ling:

"kalau da tau x sempat..yg penting bertenang..nanti mase test kuarkan je ape yg u tau..mesti ade tau sesuatu jgak kan.."

utk accy 223..insya-Allah..utk mofi..hmm..xpe2..be positive!! jap lg tido..bgn awal then study mofi 201 byk sket..accy 223 jgn dilupekan coz yg tu mule dulu..

p/s: been pushing myself to the limit lately..amaran: x baek utk kesihatan!! ehehe..

"Think POSITIVE, be POSITIVE"


Thursday, March 20, 2008

di sebalik dinner @ istana malaysia

HEYYA!! it's been a while kan?? (padahal baru beberape hari x update..ehehe)..sebenarnye nak cite pasal peristiwa2 yg berlaku beberape hari yg lalu..

hari selasa (18 Mac) - dinner @ istana malaysia sempena kehadiran Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Datuk Hassan Said..the food was ok..restoran istana malaysia dipenuhi dgn pelajar2 msia yg hadir kerana sbb utama adalah dapat makan free!! sbb itulah juge kakitangan di istana malaysia x menang tangan melayan kerenah kami yg merembat makanan dgn cepatnye utk setiap kali hidangan walaupun ade beberape meja hidangan disediakan..naseb laa..student ramai..perut lapar..tmbh2 ade murtabak..satay..nugget..mmg layan arr..ehehe..

tp itu bukan cerita utama yg nak disampaikan..aku nak cerita ttg 2 perkara yg aku rase menarik perhatian aku..


PERKARA PERTAMA - Semangat & Komitmen Elun

Elun telah dilantik sbg photographer WMSO secara rasminya pd IGM yg lalu..pd mulanye dia hanya menggunakan kamera digital biasa..tp setelah dimaklumkan bahawa photographer WMSO digalakkan (or mesti??) menggunakan kamera yg canggih (macam kak farah dan amnah punye) utk menghasilkan gambar2 yg lebih menarik, maka Elun pun tanpa ragu2 telah mengeluarkan sejumlah wang yg besar utk tujuan tersebut..mengikut sumber2 terdekat, Elun mengambil masa selama sehari utk belajar cara2 menggunakan kamera itu..dan hasilnya, pada majlis makan malam itu, Elun tidak berhenti-henti mengambil gambar..ada saja gambar yg mahu dirakamkan..(org2 yg gila beraksi di hadapan kamera pun berasa sgt gembira!! termasuklah saya.. :-D)


Elun



the camera


Semangatnye Elun amek gambar sampai die sendiri makan x kenyang mlm tu sbb makanan asyik habis cepat je..apepun..ini adalah di antara hasil2 gambar yg dirakamkan olehnya..

happy faces from the lense of Elun's camera


one of the nicest pics


kamera Elun mmg suke muka2 kami


the friends


faces of Wellington..ahaks


Yang penting..picture of the month jatuh kepada~~~ (*drum roll*)

YEAYY!!! ehem2..skandal baru di wellington ke?? ahaks!!



PERKARA KEDUA - Transformasi Amirah Adilah aka Bebeh

Hmm..should i call it a transformation or a split personality?? Just look at these two 'different' pics:

dulu


sekarang


So what do u guys think?? Nampak menarik x perubahan nie?? Jgn main2 tau..sampai da ade peminat (bebudak makhluk halus gaks..p/s: ade yg nak panggil BABY!! sape tu?? biarlah rahsia..ahahaha!!)..but still..x dapat dinafikan Bebeh menjadi perhatian mlm tu..terutama tali pinggang gold tu..ehehe..

Sebenarnye Bebeh da mula buat perubahan nie beberapa kali mase ke kelas..tp kat istana malaysia nie macam kemuncak segala-galanya laa..the guys were so excited sampai amek gambar buat kenangan..mcm selebriti tuu..cayalah Bebeh!!

lepas nie..kte tunggu perubahan si Azizah aka Jiejah plak..skarang nie pun sebenarnye da nampak sket2 perubahan (kasut, baju - sila rujuk gambar ketiga dlm post ini) cume x obvious macam Bebeh lg laa..oh yea!! info penting!! Jiejah nie laa perunding imej Bebeh!! (juge perunding imej kasut aku ms nak pegi dinner mlm tu)..haa..jgn men2 tau..ehehe..


*to odd..gambar poon dan jiejah hanyalah skandal buatan semata-mata..ehehe..



"people change..the decision you make today decides who you are tomorrow..good or bad..you have already given the chance to choose"




Wednesday, March 19, 2008

sekadar menjawab pertanyaan org ramai yg concern..

hmm..da ade beberape org tanye pasal 'perkara tu'..yg selalu ditanye..'perkara tu' berlaku kat mane..baru berlaku ke..sampai ade yg buat tekaan mcm2..haha..klakar pon ade gaks..

ok laa..let me clear things out sket k..skadar utk menghilangkan salah faham..

obviously xleh bgtau 'perkara tu' pasal ape..but i got to find it out a few days ago when i was chatting with someone thru ym..n it does not involve anyone in Wellington currently..but that person is in Malaysia rite now..so obviously 'perkara tu' berlaku kat Malaysia..dan aku plak terpk2 sampai ke Welly..ekeke..

so hopefully kpd org yg tanye2 tu..ini je laa yg sy bleh jawab..yg laen2..no comment..ahaks..

*sori x dpt nak sambung pasal scene buta aku dan wan ling..i believe those of u who read it can get what i'm trying to say..bersyukurlah dgn nikmat kurniaan Tuhan.. :-)


muhasabah diri..

muhasabah diri adalah sesuatu yg amat bagus dan dituntut oleh agama..ia memberi peluang kepada kte utk merenung kembali dan menginsafi kesalahan dan kesilapan yg telah dilakukan sebelum ini..dgn harapan dan tekad agar kte tidak akan mengulanginya dan menjadi insan yg lebih baik di kemudian hari..

bermuhasabah diri nie selalunye dilakukan ketika kte bersendirian..seelok-eloknye selepas solat..

tp dalam kes aku nie..bermuhasabah diri sehingga terbawa-bawa ke lecture commercial law!! da laa lecture nie memerlukan focus yg teramat..kene take note sendiri..no slides..no notes..pendek kate..he speaks, u write!! tp tu laa..disebabkan terlalu memikirkan sgt..sampai xleh focus dlm lecture..(bebeh..wan ling..pinjam notes ekk..hehe)

semuanya bermula apabila aku mengetahui tentang sesuatu yg tidak sepatutnye aku tau..bler dan bagaimana aku tau..itu x penting..tetibe bgn pagi nie teringat 'perkara tu'..ape 'perkara tu'?? cukuplaa aku katekan yg 'perkara tu' sebenarnye berlaku kpd org laen..tp tempiasnye terkene juge kpd diri ini..it is something that i've done in the past that i absolutely not proud of!! something that i've tried very hardly to avoid!! with hopes that i'll never repeat it again!! never!! now and in the future..

skarang aku tau ape kesannye kalau org tau ape yg telah aku buat kerana aku sendiri telah ade sedikit wrong impression terhadap insan itu..mesti kalau org laen tau akan merasakan same dgn ape yg aku rasekan..cume aku berharap agar insan itu sedar bahawa ape yg telah dilakukan olehnya adalah salah dan segera meninggalkannya..same-samelah kte berdoa agar die sedar dan aku juge tidak akan mengulanginye kelak..amin..mungkin itulah takdir yg membuatkan aku dapat find out 'perkara itu'..supaya aku sedar dan ingat kembali kesalahan mase lampau dan memperbaharui azam agar tidak mengulanginye..

dan hari ini..aku dan wan ling telah melakukan sesuatu yg boleh aku katekan sbg proses muhasabah diri juge..dalam perjalanan pulang ke kelas..selepas turun dari cable car..aku berlakon sbg org buta dan wan ling ialah org yg memimpin aku..


nanti sambung..ade org dtg nak sembur rumah..pasal flees..kene kuar dari umah selama 3 jam..kami dihalau!! waaaaaaa!!!!!!!

later..


Tuesday, March 18, 2008

geli mat!!

video

muahahahaha!! been laughing bout this clips for days!! plg best pasal lirik die yg xde kene-mengene tuh!!

gilax8!! geli mat..mat..mat!!

ahahahahaha!!

the supporters..

"sebelum nie u macam xde harapan je nak berblog"

"never say never"

that was part of the first conversation i had today..right after i woke up and that person knows that i just have a blog.. (kalau nak tau..org tu adalah yg 1st person bg comment kat blog sy yg x sberape nie..ehehe..)


haa..nie laa orgnye..bdak comel nie name die Neo Wan Ling..start kenal mase kat intec lg..now kat welly dok satu umah..comel kan?? org kat hadi gari kate ktorang nampak cam adik-beradik..(maknenye sy pon comel laa kan..ekekeke)..Wan Ling nie bkan setakat byk tlg dlm studies je..but in all aspects of life..she's one of the most precious frens i've ever had in my life..(siap u wan ling..i xkan lepaskan u dari hidup i sampai bebile!! i akan terus menghantui hidup u!! muahahahahaha).. xde die..x cukup seri rasenye hidup di wellington nie..dan yg paling penting..x terurus kot sbb wan ling laa yg slalu print n sediakan lecture notes ktorang...ehehe..

thanx wan ling for all the supports..u know me the best n u are the best!!

to the second person yg comment..

sape x kenal..miss nur fatinn abdul rahman!! seorg blogger yg berjaya!! aktif dalam sports..pandai..fatinn nie jge adalah salah seorg pembakar semangat utk sy memulekan karier dalam blogging nieh..kenal since kat intec sbb toy same kelas dgn sy..ahaha..xleh blah..mesti nak gelak balik bler teringat mcm mane memule me n my classmates kenal die..kenal sbb nak tau sape gf toy..ms tu toy mcm yg plg attractive laa dalam kelas Ayers Rock..ye laa..hensem..mesti nak tau sape gf..dan terbukti comel orgnye..ehehe..sgt jeles dan kagum dgn relationship yg sgt lame dgn toy..hope mine would be the same..yg ptg..fatinn kawen dulu!! lepas tu bleh blanje ktorang!! ingat x perjanjian?? ahaha!!

thanx fatinn for being a great fren of mine..love u!! muahhxx!!


x dilupe kpd org ini..

Amirah Adilah Mazlan a.k.a Bebeh..smalam sebelom blog nie wujud..sy tanye bebeh ttg name ape patot diberi kpd blog ini dan bebeh telah memberi beberape cadangan name utk blog nie..siap balik bilik then ym nak bg suggestion..sebelom tu die ade cakap:

"nama utk blog kau nie mestilaa sumthing yg represent kau.."

thanx babe!! stakat smalam aku rase name blog skarang nie laa plg ok..bg aku laa..penat dowh pk name saje..(or maybe aku x nak gune name2 yg kau suggest coz aku x nak byr "royalti" yg macam kau nak..which is i am obliged to write about u at the beginning and the end of every post!! nooo!! ahaha!! aku terlepas.. :-p)..

sedikit sebyk ttg bebeh..kenal since kat intec gak..satu ko-pln..bebeh nie pandai masak n rajin test power!! smalam bebeh telah mencipta sauce pasta sendiri!! main ingredient is cheese..sedap!! pandai menantu mak!! ehehe..

and of course..she's a wonderful fren of mine..u can talk about anything with her..politics..musics..films..studies..just anything!! just wanna let u guys know..bebeh adalah 'library bergerak'..

thanx babe for being the colour of my life..for being a wonderful fren..dan menjadi peneman yg baik..

so..inilah org2 yg menjadi penggerak kepada kewujudan blog ini..n i will try my very best to maintain and keep updating this blog..(best gak tulis blog nie..hehe)

i got a tutorial to attend..till then..

"never say never"


Monday, March 17, 2008

A blog of my own??

WOW!!

I've never thought i would be having my own blog!! seriously..never once popped up in my mind!!

so..what makes me create one?? who knows?? just a change of mind..perhaps i just want to express my thoughts..feelings..and i think blogging is one of the many ways to do so..(hey blogger.com..i think u should thank me for choosing u?? haha!!)

so yeah..here i am..starting to blogging..still learning..n i hope this is not just for a while..as Malay proverb once said, "hangat-hangat tahi ayam"..trying my best to maintain this blog..update it with lots of memorable stories..useful information..and bla..bla..bla..anything that makes this blog of my own stay alive!! yeah!! go Iynas!! u can do it!! hehe..

I think that's it all for a first post..wanna try to not to be too eager..'diminished'..is all i want to avoid..

"be modest in everything u do"