Sunday, October 14, 2018

What did I do during my “alone” time

Enjoying your own company by being alone does not mean you have to be lonely. What you need is avoid interactions with those who know you. You just want to spend time with yourself. I’m not a famous person so placing myself at public spots is easy for me.

Lain orang, lain. Ada yang suka main dgn kucing, gardening, reading etc. Here’s what I do:-

- watch movie alone (org selalu cakap kesian/tak best but not for me. I selalu tgk movie sorang. Not a problem at all)
- treat myself with good food or ape2 yg I rasa nak makan (nie pun sama org selalu cakap kesian/tak best but then again I selalu je makan sorang and not a problem)
- watch tv at home
- cook something
- read books at home or at cafes
- jog/workout
- jalan2 kat mall/taman. If rasa sunyi pasang earphone dengar lagu. Remember, avoid human interactions as much as possible
- don’t post anything on social media so if ada orang comment you don’t feel obligated to reply. Refer to the point above i.e to avoid human interactions as much as possible. Every time you rasa nak post, remind yourself that you don’t have anything to prove and that you don’t owe obligations to reveal yourself, unless you are ready to be exposed to human judgments which may interrupt your self-rejuvenate session
- pegi pantai or memana tempat tinggi layan view (read: layan perasaan/layan deep/reflect diri)
- try your very best to get close to Him. Tipu la if ada masa I tak rasa merajuk dengan Tuhan tapi pastu I cakap to myself “ala merajuk tu tanda nak manja dengan Tuhan, nak Tuhan pujuk” pastu nanti automatik sendiri akan rasa terpujuk. The next thing I know I will luahkan semuanya, marah, sedih, rajuk and if rasa nak nangis, nangis je. Let go semuanya sampai lega. Bila dah lega, mintak ampun dan belas kasihan Tuhan sebab merajuk mcm budak kecik nak perhatian, mintak Tuhan tetapkan hati dan mudahkan urusan. Yang penting, solat jangan tinggal dan seboleh mungkin solat awal waktu. I know it’s hard tapi I percaya yang if kita buat apa Allah suka, Allah akan jaga kita even waktu kita rasa merajuk ke nak jauh ke if kita cuba, Allah akan tarik kita balik dekat dengan Dia. Kita jugak yang untung. Hari2 jangan tinggal doa utk mak ayah untuk luaskan rezeki. Rajin lagi buat Dhuha. Ada masa pegi solat kat masjid pastu if tak lupa hulurkan sedekah kat tabung masjid. Zikir, istighfar dan selawat banyak2 bila ingat. Try it gais. Bila dah dapat connection dengan Allah tu, akan rasa Allah tu cukup dah untuk jaga kita melalui rezeki yang Dia salurkan untuk kita dalam macam-macam bentuk. Ada masa bila terhilang connection tu sebab penat diduga ke diuji ke, merajuk balik and the cycle continues. Jangan putus asa ok. Allah suka orang yang tak putus asa walaupun penat diuji. Allah tau kita penat. Bgtau je “Ya Allah, aku penat”. Tak tau la cara I tu betul ke salah sebab saya bukanlah ustazah, pakai tudung pun selempang kiri kanan lagi tapi tulah, kita cubalah ya.

I’m just sharing. Mana tau kot beneficial. As I mentioned earlier, lain orang lain cara. Ada banyak cara gais. Try and error to find ways that best suit yourself. The world is tough. Hidup ini penuh pancaroba. Tiba-tiba.

Good luck! ;)